ЛЕГАТ ЕМИЛИЈЕ И РАДОВАНА БЕЛИ МАРКОВИЋАУ организацији Градске Библиотеке Лајковац у суботу 5. марта 2011. године у Великој сали Градске куће у Лајковцу, уприличено је вече Легата Емилије и Радована Бели Марковића.
Гости вечери били су: Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Господин Милутин, протојереј -ставрофор Митар Миловановић - архијерејски намесник тамнавски, отац Михаило - игуман манастира Јовање, јерођакон Силуан, свештенство из тамнавског намесништва и многобројне уважене личности из Лајковца и околине.
Учесници програма били су: водитељ програма - Дара Милановић, студент Филолошког факултета, Каплан Дуо у саставу: Далибор Богдановић - професор виолончела, музикотерапеут и постдипломац у Барселони и Душан Терзић - гитариста и дипломац гитаре института у Лондону. Одабране стихове Десанке Максимовић говорила је глумица Катарина Вићентијевић. Одломке из књиге Радована Бели Марковића читао је глумац Небојша Дугалић.
Дарујући Градској библиотеци Лајковац више од две хиљаде књига и публикација, слике, скулптуре, рукописе и личне предмете, књижевник Радован Бели Марковић и његова супруга Емилија обновили су традицију легата у Лајковцу.
Брачни пар Емилија и Радован Бели Марковић поклонили су Градској библиотеци у Лајковцу   708 књига са посветом аутора, 743 наслова без посвете и 658 серијских публикација, 14 уметничких слика, две скулптуре у дрвету, реплике предмета из Лепенског вира, две писаће машине, рукописе, белешке, фотографије и личне предмете.
Повељу о легату потписали су дародавац и, у име примаоца поклона, Споменка Миливојевић, директор лајковачке библиотеке, која је истакла: "Легат је од изузетне вредности не само за нашу Библиотеку већ и за грађане Лајковца.''
Поред тога што је садржајан, легат је права мера онога што је добро у библиотекарском свету и књижевности, каже Радован Бели Марковић, иначе некадашњи директор наше Библиотеке.
Поред књига, библиотеци у Лајковцу Бели Марковић је поклонио и серијске публикације, уметничке слике, склуптуре, писаће машине, реплике из Лепенског вира и бројне рукописе, фотографије, белешке.
"Моја супруга Емилија и ја осетили смо да је време да све књиге које смо добијали од писаца и наших пријатеља и које смо куповали, сместимо међу књиге у лајковачкој библиотеци, јер мислимо да им је ту право место", објашњава књижевник.
Поклоњене књиге и серијске публикације биће стручно обрађене и чуваће се као целина, а читаоци ће моћи да их користе искључиво у просторијама Градске библиотеке. Уметничка дела ће такође бити изложена у једном простору.
У Градској кући у Лајковцу, епископ ваљевски господин Милутин -   оцењујући да је легат од изузетне културно-уметничке и духовне вредности -   уручио је књижевнику Златну архијерејску грамату, као велико признање на књижевном раду и несебичном поклону Градској библиотеци у Лајковцу.
 


 
Сајт је оптимизован за рад у следећим програмима: Mozilla Firefox 3.6 , Opera 10 , GChrome , IE8